Arkadaşlar bu yazımda blog unuz portal ınız için etkileyici bir makale, konu nasıl yazılır, konularımızın , makalelerimizin ilgi çekici, güzel, akıcı olmasını neler sağlar biraz bundan bahsedicem.
İçerik Kral dır
Evet bu doğru bunu zaman zaman duyuyoruz.Tasarımcılar olarak bu konu bizi zaman zaman hayal kırıklığına uğratabiliyor.Biz Tasarımcılar, müşterilerimiz için mükemmel, estetik kreasyonlar yaratabiliyoruz, fakat onların işi teslim ettikten sonra ne yaptıklarını bilmiyoruz.Genel olarak konuşmak gerekirse bizim işimiz makale yazmak değil; o makale tasarım hakkında olsa bile.
Ziyaretçiler siteyi bir kere gelip gözden geçirecekler ve tasarımdan hoşnut kalacaklardır, fakat onların geri gelmelerini ve bizi takip etmelerini sağlayacak şey içerik tir.
Okurlarını Dinle
Yazınız için önceden bir konu bulmanız size çok yardımcı olacaktır. Ziyaretçilerinizin ne okumaktan hoşlandığını bilmeli, ve okurlarınızın ilgilendiği alandaki trend başlıklar hakkında yazmaya dikkat etmelisiniz.
Özgün İçerik
R10 da ne kadar konusu geçsede webmaster lar ne kadar ikiye bölünsede biz herzaman özgün, orijinal içerik den yanayız. Bazen iyi bir makale yazdıktan sonra google da o makaleyi aratmamız sonucunda aynı makalenin zaten yazılmış olması bizi hayal kırıklığına uğratıyor. Herkes bloglamaya başladığından beri kopya içerik artmaya başladı. Bir okuyucu olarak, kopya konular okumaktan artık gına geldi nereye baksam hep aynı yazılar. Günümüzde birçok kişi blog yazarı (özellikle tasarım alanındaki büyük topluluk) ve artık hiç konuşulmamış konular bulup onların hakkında yazı yazmak çok güçleşmeye başlıyor.
Ama gelgelelim yazarlar olarak bizim işimiz – okurlarımız için ilginç konular bulmak bu konularda değişik anlatımlarda makaleler yazmak. Elbette bizim yazım stilimiz, yazacağımız makaleyi mükemmel bir şekilde etkilemeli, fakat olaylara farklı açıdan bakabilicek görüş açımız olabilmeli.
Bu yazdıklarım şu anlama gelmesin mesela hiç aklınıza birşey gelmiyor olabilir hiç yazım deneyiminiz olmamış olabilir bazılarınız şöyle yapıyor mesela bu da yanlış "ketçap lekesi tişörtten nasıl çıkarılır ?" cümlesini "ketçap lekesi tişörtten nasıl çıkarılmaz ?" olarak değiştiriyoruz bunun yerine cümleyi anlayıp kendi kelimelerimizle tekrar yazmamız daha sağlıklı olacaktır.
Stil ve Yazı akışı
Stil, yazarlar için oldukça kişisel bir şeydir. Örneğin bazı yazarlar yazdıkları konu hakkında değil yazı stilleri tarafından bilinirler, tanınırlar
Bir yazar olarak, yapmanız gereken ilk şey yazı stilinizi ve yazar kişiliğinizi belirlemek olmalıdır. Bu özellik genellikle yazdıkça kazanılır, ve biraz zaman alır, fakat yazdığınız stil büyük oranda sizin sitenize izleyici çekecek en büyük etkendir.
Bu site dışında bu konularda binlerce makale var, fakat dediğim gibi herkes kendi stilini belirliyor. Makalenizde bir noktadan bir noktaya yumuşak bir geçiş yaptığınızdan emin olun bir konudan bahsederken hoop başka bir konuya atlamayın. Konunun üzerinde kalın, ve makalelerinizi hikaye haline getirmeye çalışın.
Eleştirilere hazırlıklı olun
Ne hakkında konuştuğunuzu bilin ve emin olun, ve düzenleyin, düzenleyin, düzenleyin. Her ilgimi çeken makaleyi kaydederim önemli bir döküman gibi. Tasarım, fazla kimsenin bilemediği genel bir konudur, ve herkes farklı deneyimlere sahiptir. Bu yüzden uzun uğraşlar sonucu yazdığınız bir tasarım makalesine, sizden daha deneyimli biri sizi düzelten, yanlışlarınızı gösteren bir yorum bırakabilir sakın şaşırmayın zaten bloglar bilgilerinizi paylaşmak, yanlışlarınızı düzeltmek ve yeni şeyler öğrenmek içindir.
Tüm düzeltmelerinizi yaptıktan sonra ve yayınlamadan hemen önce , makaleyi başkalarının gözünden okumaya çalışın veya bir arkadaşınıza yollatıp nasıl olduğunu sorun. 2-3 kişiden onay aldıktan sonra yayınlayabilirsiniz ve dediğimiz gibi yorumlara, eleştirilere açık olun.
Etrafınızdaki ve yazdığınız konularda ilgilenen her blog yazarı yazdığınız makaleye anında yorum yapmayı kovalayacaktır. Yorumlar iyidir sadece sizi düzeltmek konusunda değil yorumlar sizi google da üst sıralara çıkarır ve tartışma ortamları yaratarak sitenize hit çekersiniz. Yorumlardan sonra sizde izleyicilerinizin birer sesi ve düşünceleri olduğunu farkedeceksiniz ve onlarla hararetli tartışmalara gireceksiniz., ve siz yazdıklarınızın iyi düşünülmüş biçimde her yönden doğru olduğundan emin olmak zorundasınız. Sadece bunlar için değil fakat siz yazdığınız makaledeki her noktadan oluşacak eleştirilere, tartışmalara açık ve hazırlıklı olmalısınız. Ne konuştuğunuzdan ve ne yazdığınızdan emin olmalısınız ne yazdığınızı bilmelisinizki izleyicilerinize karşı aptal durumuna düşmeyin.
Tipografi
Bir tasarım blog u olarak tipografi çok önemlidir unutmayınki Apple ın kurucusu Steve Jobs ilk Macintosh u tipografi den yola çıkarak yapmıştır. Bir blog a girdiğiniz zaman yazı stili, rengi, boyutu ilk göze çarpan şeylerdir bu yüzden yazılarımızın rengi de sitemizin temasına uygun bir şekilde olmalıdır yazımızın tipide aynı şekilde. Mesela siyah arkaplanlı bir siteye kırmızı bir yazdığınızda (evet böyle bir site var ) çok kötü gözükür genellikle ters renkler kullanmalısınız siyah - beyaz gibi. Yazınızın heyecanına göre veya niteliklerine göre italic , bold efektleri verebilirsiniz dümdüz renksiz normal kalınlıkta bir yazıda okuyucu sıkılabilir, bunun yerine marka isimleri gibi kalın veya renkli harf örnek: Google gibi kullanabilirsiniz.
Grafikler
Tümüyle yazı olan bir sayfayı okumak genelde sıkıcıdır. Biz photshop bilen yazarlarız =) bu yüzden hemen photoshop u açıp yazacağımız yazı ile ilgili bir iki resim yapmamız lazım ve o resimleri yazıların arasına koyalım ki okuyucular tüm sayfa yazıyı okumak zorunda kalmasınlar bazen bir başlık ve bir resim konuyu anlaymaya yeterlidir. Unutmayınki yazınız hakkında ilginç resimler bulup yerleştirmek okuyucularınızın yazılarınızı zevkle okumasını ve sitenize devamlı gelmelerini sağlayacaktır.
Bu yazımda size etkileyici bir makale yazımını anlattım dediğim gibi bu kurallara uyduğunuz sürece bir çok okur sizi takip edecektir hadi kolay gelsin ;)
yapan: mks sayar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder